Evenementen verzekeren: waar moet je als organisator op letten?

Een festival dat letterlijk in het water valt, een topartiest die op het laatste moment verstek laat gaan of een terroristische dreiging die een massa-event onmogelijk maakt: het zijn scenario’s die organisatoren liever niet meemaken. Dergelijke tegenslagen kunnen immers grote financiële gevolgen hebben. Eventverzekeringen kunnen een vangnet bieden, maar hoe werken ze precies? Verzekeringsexpert Ingrid Hendrikx geeft tekst en uitleg.

IMG 1769

Een eventverzekering is een breed begrip. Ingrid Hendrikx: “Organisatoren kunnen kiezen voor verschillende dekkingen, afhankelijk van de risico’s die ze willen afdekken. De meest typische polis is de annulatieverzekering, die in werking treedt wanneer een evenement onverwacht niet kan doorgaan. Slecht weer is een klassiek voorbeeld, maar ook stakingen, terreurdreiging, het overlijden van een staatshoofd of de afzegging van een artiest kunnen bijvoorbeeld onder de dekking vallen.”

Toch zijn niet alle risico’s zomaar verzekerbaar. “Voor terrorisme bijvoorbeeld zijn verzekeraars strenger geworden. Vaak wordt enkel een effectieve aanslag gedekt, niet louter de dreiging.”

Een verzekering op maat van de organisator

Naast annulatie kunnen ook andere verzekeringen van pas komen bij het organiseren van een evenement. “De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering is even belangrijk”, benadrukt Ingrid Hendrikx. “Als een tijdelijke constructie instort of een festivalganger gewond raakt door een slecht verankerd podium, dan kan de organisator aansprakelijk gesteld worden.”

Een aparte verzekering voor schade aan gehuurd of eigen materiaal kan eveneens relevant zijn. “Denk aan licht- en geluidsinstallaties of tenten die beschadigd raken. Organisatoren kunnen ook hun inkomsten beschermen door sponsorgelden en zelfs winstderving te verzekeren, al heeft dat uiteraard een impact op de premie.”

Sluit de verzekering tijdig af

Een veelgestelde vraag is hoeveel zo’n verzekering kost, maar daar is geen eenduidig antwoord op. “De premie wordt bepaald op basis van tal van factoren”, zegt Ingrid Hendrikx. “Het soort event, de locatie, de periode in het jaar en de mate van risico spelen een rol. Een festival midden in de zomer op een goed voorziene locatie zal een ander tarief krijgen dan een outdoor winterevent in pakweg een overstromingsgebied.”

“Voor grote evenementen is het aan te raden om ruim op voorhand na te denken over een mogelijke annulatieverzekering. Als de dreiging van terrorisme bijvoorbeeld toeneemt en je hebt nog geen verzekering, dan zal de kostprijs stijgen.”

Niet verplicht, wel aanbevolen

In tegenstelling tot sommige andere bedrijfsverzekeringen, zijn de meeste eventverzekeringen niet verplicht. “Toch zien we dat steeds meer organisatoren ze overwegen”, merkt Ingrid Hendrikx op. Ze wijst op enkele verschillen in de markt. “We zien bijvoorbeeld dat grote organisatoren voor sommige evenementen wel een annulatieverzekering afsluiten, maar voor andere niet. Op basis van hun financiële draagkracht als grote organisator of op basis van bijvoorbeeld contractuele verplichtingen, bepalen ze of ze het risico al dan niet zelf dragen. Kleinere of eenmalige organisatoren opteren er vanuit die optiek vaker voor om wél een verzekering af te sluiten.”

In sommige gevallen verplichten sponsors of locaties de organisatoren contractueel om een annulatieverzekering aan te gaan. “Dat gebeurt steeds vaker”, stelt Ingrid Hendrikx vast. “Locaties willen niet opdraaien voor financiële verliezen als een event onverwacht wegvalt.”

Nichemarkt biedt oplossingen

Ingrid Hendrikx wijst erop dat de markt van eventverzekeringen een niche is. “Slechts een handvol verzekeraars dekt deze specifieke risico’s. Toch betekent dit niet dat je als organisator geen opties hebt. Voor elk event kunnen we bekijken welke oplossingen mogelijk zijn.”

Meer info?

Contacteer ons voor advies of een offerte op maat via events@vanbreda.be.

Gere­la­teer­de berichten

Aflevering 15 Vanbreda S2 Foto website

Video­pod­cast — Wetswijzigingen

Videopodcast
18.02.2025

In de nieuwste aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, ontdek je hoe je nieuwe risico’s succesvol kan integreren in het risicomanagement van jouw onderneming. Een panel van vier in-house experts licht toe welke recente wetswijzigingen impact hebben op jouw verzekeringsportefeuille. De focus ligt op vier actuele topics: de aansprakelijkheid van hulppersonen, mobiliteit, zonnepanelen en cyber.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Wetswijzigingen
U7353792727 Photorealistic image three people in a business mee 82c0813c cc51 4d46 a79b 1a665b1f44a3

Wat bete­kent Boek 6 BW voor de posi­tie en bescher­ming van hulppersonen?

Aansprakelijkheid
14.02.2025

Wat hebben de aansprakelijkheid van hulppersonen, mobiliteit, zonnepanelen en cyber met elkaar gemeen? Het zijn vier factoren die het risicoprofiel van jouw onderneming beïnvloeden in 2025. In de nieuwste aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, bespreekt een panel van in-house experts hoe je nieuwe risico’s succesvol kan integreren in het risicomanagement van jouw onderneming. We starten de reeks met Anouk Dehing: welke aansprakelijkheid riskeren hulppersonen sinds de invoering van Boek 6 BW?

Lees meer
Lees meer over Wat betekent Boek 6 BW voor de positie en bescherming van hulppersonen?
Pexels cottonbro 5990042

Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Soci­al Pro­fit en Public sec­tor is de impact op bestaan­de aan­spra­ke­lijk­heids­po­lis­sen beperkt (deel 2)

Aansprakelijkheid
13.12.2024

Door de invoering van het nieuwe boek 6 BW, dat in werking zal treden op 1 januari 2025, rijzen er veel vragen omtrent de verzekeringspolissen bestuurdersaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid.

In dit tweede artikel lichten we toe wat de polis bestuurdersaansprakelijkheid dekt én of een aanpassing vereist is in het kader van het nieuwe boek 6 BW.

Lees meer
Lees meer over Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Social Profit en Public sector is de impact op bestaande aansprakelijkheidspolissen beperkt (deel 2)
I Stock 939501750

Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Soci­al Pro­fit en Public sec­tor is de impact op bestaan­de aan­spra­ke­lijk­heids­po­lis­sen beperkt (deel 1)

Aansprakelijkheid
12.12.2024

Door de invoering van het nieuwe boek 6 BW, dat in werking zal treden op 1 januari 2025, rijzen er veel vragen omtrent de verzekeringspolissen bestuurdersaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid.

In dit eerste artikel lichten we toe wat de impact is op de polis burgerlijke aansprakelijkheid én of een aanpassing vereist is in het kader van het nieuwe boek 6 BW.

Lees meer
Lees meer over Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Social Profit en Public sector is de impact op bestaande aansprakelijkheidspolissen beperkt (deel 1)