Wat betekent de stijging van de wettelijke rendementsgarantie op aanvullende pensioenen voor jouw onderneming?

Op de bijdragen voor het aanvullend pensioen moet de werkgever op grond van de Wet Aanvullende Pensioenen (WAP) een minimumrendement garanderen over de duurtijd van de aansluiting. Dat minimumrendement wordt jaarlijks op 1 juni berekend en gaat in op 1 januari van het daaropvolgende jaar. Sinds 2016 bedroeg dit rendement 1,75%; vanaf 2025 stijgt dit naar 2,50%. Wat is de impact hiervan op jou als werkgever?

U7353792727 A wide angle photo of a team meeting between collea 5efaa5ec 37e6 4450 a40f 02c9a71cc2ee

De werkgever staat garant voor de WAP-garantie en het daaruit volgend minimumkapitaal. Als de verzekeraar of het pensioenfonds de minimale rendementsgarantie niet haalt, zal het verschil door de werkgever bijgepast moeten worden. Deze wijziging heeft dus ook gevolgen voor de pensioenplannen in jouw onderneming.

Als je verzekeraar een intrestvoet aanbiedt die lager is dan de WAP-garantie, kan dit resulteren in een tekort dat je bij pensionering of uittreding van je werknemer zal moeten bijpassen.

Huidige situatie

De meeste verzekeraars bieden sinds 2024 een gegarandeerde intrestvoet van minstens 1,75% op de premies van groepsverzekeringen in Tak 21. In oudere groepsverzekeringen in Tak 21 die nog een garantie bieden op premies én reserves, ligt de gegarandeerde intrestvoet bij de meeste verzekeraars onder de 1% op de premieverhogingen. We verwachten niet onmiddellijk dat de verzekeraars hun intrestvoeten op het niveau van de nieuwe WAP-garantie van 2,50% zullen brengen. Eén van de redenen, is dat de huidige economische omstandigheden zich daar niet toe lenen. Zelfs na toekenning van een winstdeelname is het twijfelachtig dat een totaal nettorendement van 2,50% gehaald kan worden.

Ons advies

Het is zeker nuttig om zowel het huidig rendement van je groepsverzekering als de gehanteerde methodiek van het pensioenplan onder de loep te nemen. Om onaangename verrassingen als onderfinanciering te beperken of zelfs te voorkomen, kan het aangewezen zijn om rekening te houden met eventuele andere scenario’s. Zoals een overstap naar een Tak 21-groepsverzekering met een hoger gewaarborgd rendement, een Tak 23-groepsverzekering of een pensioenfonds.

Meer info?

Wil je graag weten welke impact deze stijging heeft op je pensioenplannen en welke aanpak het best bij jouw situatie past? Neem dan contact op met je Account Manager Employee Benefits bij Vanbreda Risk & Benefits.

Gere­la­teer­de berichten

U7353792727 Photorealistic image three people in a business mee 2ffb3126 57b1 497e a2f1 394c8fdecf27

Aan­vul­len­de pen­si­oe­nen opbou­wen in een mul­ti-werk­ge­ver­s­pen­si­oen­fonds: wat is de meerwaarde?

Personen
26.03.2025

109 miljard euro. Zoveel geld is er opgebouwd aan verworven pensioenreserves op 1 januari 2024 in ons land. Deze tweede pijler pensioenspaarpot wordt beheerd door twee types pensioeninstellingen. Volgens het sectorrapport van de FSMA beheren verzekeraars 88 miljard euro, terwijl de overige 21 miljard euro beheerd wordt door instellingen voor bedrijfspensioenvoorzieningen (hierna pensioenfondsen genoemd). Het aantal ondernemingen dat kiest voor een eigen pensioenfonds slinkt. Steeds vaker opteert men voor een multi-werkgeverspensioenfonds. Hoe verklaren we deze evolutie en wat zijn de voordelen?

Lees meer
Lees meer over Aanvullende pensioenen opbouwen in een multi-werkgeverspensioenfonds: wat is de meerwaarde?
Aflevering 14 Vanbreda S2 Foto website

Video­pod­cast — Employ­ee Benefits

Videopodcast
11.12.2024

In de nieuwste aflevering van Succes Verzekerd, de videopodcast van Vanbreda Risk & Benefits, verdiept collega Rebecca Bekaert zich in Employee Benefits. Hoe zorgt een geoptimaliseerd voordelenpakket ervoor dat je als werkgever steeds een streepje voor hebt? Welke dekking blijft nog te vaak onderbelicht en hoe breng je daar verandering in? En welke impact heeft de stijgende pensioenleeftijd op je personeelsverzekeringen? Je ontdekt het hier.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Employee Benefits
Post de tijd Bob

Hos­pi­ta­li­sa­tie­ver­ze­ke­ring dreigt tot 13 pro­cent duur­der te worden

Pers
28.11.2024

Door een grote sprong in de medische index mogen de premies voor hospitalisatieverzekeringen met ruim 13 procent stijgen. Collega Bob Duys verduidelijkt in De Tijd enkele redenen voor deze grote sprong en legt uit hoe Vanbreda hiermee omgaat bij collectieve hospitalisatieverzekeringen.

Lees meer
Lees meer over Hospitalisatieverzekering dreigt tot 13 procent duurder te worden